Dutch Royal Star

Fokker van de Duitse Dog

Puppy verzekeren

Puppy verzekeren

Een ideaal moment om te besluiten of je een

verzekering afsluit voor je hond is wanneer je weet dat er een puppy in huis komt. Veel hondenverzekeringen hanteren een wachttijd van 30 dagen, als er binnen deze periode kwalen aan het licht komen vallen deze buiten de dekking. Op deze manier dekken verzekeringen zich in tegen mensen die hun hond verzekeren nadat ze gehoord hebben dat hij iets mankeert. Voor een pup kun je al voordat je deze bij de fokker ophaalt een verzekering afsluiten. Hierdoor kun je er voor zorgen dat hij compleet verzekerd is zodra hij bij jou thuis komt. Bij Proteq geldt zelfs dat er voor pups tussen de 49 en 99 dagen geen wachttijd is. De verzekering voor pups is goedkoper dan voor oude honden, door op tijd te verzekeren voorkom je dat bepaalde problemen niet meer vergoed worden. Als je een hond op latere leeftijd verzekert, wordt gekeken naar zijn medische geschiedenis. De verzekeraar kan er voor kiezen om bepaalde ziektes uit te sluiten van de verzekering op basis van mankementen uit het verleden.

Waarom een hondenverzekering?

Eerst maar eens in gaan op de vraag “waarom eigenlijk een hondenverzekering?”. De medische zorg voor honden wordt steeds beter, maar verbetering moet betaald worden. Hierdoor worden de kosten die je voor je hond kunt maken, als deze ziek is, dus ook steeds hoger. En dan hebben we het niet over een paar honderd euro, maar operaties kosten al snel meer dan duizend euro! De fractuurbehandeling van een rechtervoorpoot van een herder kan bijvoorbeeld € 1.875 kosten en een operatie van een voetbalknie bij een Jack Russell bijvoorbeeld € 1.358 (bron Petplan). Een operatie is meestal eenmalig, maar een hond kan ook chronisch ziek worden. Zo kun je denken aan aan honen met een allergie, of suikerziekte. De kosten van jarenlang medicijn gebruik kunnen oplopen in de duizenden euro’s. In het onderstaand plaatje staan voorbeelden van de kosten bij een levenslange behandeling van een chronische ziekte.

Het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat jou hondje zijn leven lang niks mankeert. Je hondenverzekering voelt dan misschien als weggegooid geld. Maar eigenlijk mag je van geluk spreken als jouw hondje gezond oud wordt. En stel je eens voor dat er wel wat gebeurt. Heb jij dan die paar duizend euro klaar liggen? Want waarschijnlijk heb jij alles over voor de gezondheid van je hond. En je moet er niet aan denken dat de keuze om je hond te opereren om mogelijk zijn leven te redden gebaseerd is op geld. Een verzekering geeft je de zekerheid dat je je hond altijd de medische zorg kan geven die hij nodig heeft.

Waarom niet een potje?

Je hoort vaak het argument dat je beter geld in een potje kunt stoppen, en dat wanneer het dan nodig je zelf de kosten betaald. Een verzekering kost ongeveer tussen de €10 en €30 euro per maand (afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd). Als je kijkt naar bovenstaande voorbeelden dan zie je al snel dat je in veel gevallen te weinig geld in je potje hebt zitten. Bedenk goed dat je een verzekering afsluit voor de dure ingrepen.

Welke hondenverzekering?

Heb je besloten om je puppy te verzekeren? Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van de verzekering. Hierna volgt een vergelijking van de hondenverzekeringen.

  • Premie
  • Wat wordt er vergoed, en vooral wat niet
  • Wat wordt er maximaal per jaar uitgekeerd
  • Eigen Risico

Aan de hand van deze punten kun je de verzekering kiezen die het beste bij jou en je hond past. Natuurlijk is de prijs van een verzekering belangrijk, maar bedenk wel dat bij een verzekering van een lage prijs waarschijnlijk niet alles verzekerd is

(vergelijking hierna). Bijvoorbeeld, Proteq is een van de duurdere verzekering, maar ook de enige waarbij de kosten van heup en elleboog aandoeningen worden vergoed.

Dit zijn kwalen die veel voorkomen bij grote hondenrassen, en erg duur zijn.

Premie

De premie van een hondenverzekering is afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd van de hond. In principe geldt, hoe groter en ouder de hond, hoe duurder de verzekering. Prijzen tussen verzekering verschillen, nemen we als voorbeeld een

Labrador puppy van minder dan een jaar dan betaal je bij Kruidvat € 14,28, bij OHRA € 17,78, bij Petplan € 19,36 en bij Proteq € 27,37. Maar zoals al eerder gezegd, er zijn grote verschillen tussen de verzekeringen.

Maximaal bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximum bedrag dat ze per jaar uitkeren per hond. Vergelijken we de basispakketten met elkaar dan krijg je bij OHRA maximaal €

2.000, bij Kruidvat maximaal € 2.500, bij Petplan € 3.000 en bij Proteq € 5.000.

Eigen Risico

Ook hanteren alle verzekeringen een eigen risico. Dit kan een vast bedrag per behandeling zijn, of een percentage van de kosten. Bij Kruidvat betaal je €35 per declaratie, bij Petplan betaal je per behandeldatum € 17,50, bij Proteq en OHRA betaal je respectievelijk 19% en 20% van de kosten zelf. Beide vormen hebben een voordeel. Ga je heel vaak voor kleine ingrepen naar de dierenarts, dan is een percentage goedkoper. Maar bij een dure ingreep van bijvoorbeeld € 500 betaal je bij Petplan de € 17,50 zelf, terwijl je bij Proteq en OHRA respectievelijk € 95 en € 100 betaalt.

Wie vergoed wat?

Voor de meeste mensen zal toch het belangrijkste zijn wat de hondenverzekeringen vergoeden. Hieronder vind je een tabel met de meest voorkomende kosten. In deze tabel is er uitgegaan van de basisverzekeringen. Vaak is het mogelijk om aanvullend bij te verzekeren. Wil je precies weten wat er wel niet vergoed wordt, dan vind je hier de uitgebreidevergelijking van de hondenverzekeringen(ook met aanvullende verzekeringen).