Dutch Royal Star

Fokker van de Duitse Dog

Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.

Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.

Een pup die je bij de ons ophaalt is als het goed is nieuwsgierig en ondernemend. Om er voor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk. Wist je dat een puppy tot hij ongeveer 12 weken oud is nieuwsgierig zal reageren op nieuwe dingen, en na die leeftijd meer angst gaat ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om je nieuwe pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Als een pup bepaalde situatie niet gezien heeft als hij jong is zal het moeilijk zijn om hem er later aan te laten wennen. Vergelijk het met hoe kinderen als ze jong zijn onze taal zo oppikken, maar wij als volwassennen moeten ploeteren om ons verstaanbaar te maken in een vreemde taal. Na die eerste twaalf weken ben je echter niet klaar. Omdat de pup dan leert wat angst is zal hij ook op bekende dingen bang kunnen reageren. Door hem ook dan overal mee naar toe te nemen zal hij echter leren dat het allemaal wel mee valt en opgroeien tot een zeker hondje.

Maar hoe zorg je voor een goede socialisatie?

Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffelt te worden door dat schattige meisje. Je wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om je puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Kruipt hij erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter. Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je puppy is door hun een snoepje aan je pup te laten geven. Dan voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je puppy
meteen een goed gevoel bij kinderen (meer overhonden en kinderen). Let wel op voor oversocialisatie, hij moet bijvoorbeeld mensen niet zo leuk gaan vinden dat hij naar iedereen toe wil rennen.

Lijstje

Waar moet je aan denken, het is handig om voor jezelf een afstreep lijstje te maken zodat je niets vergeet. Socialisatie is tot op zekere zin persoonlijk, zo vinden bijvoorbeeld sommige mensen het belangrijk dat een hond ook mee kan in een bootje. Maar houd wel in je hoofd dat het beter is om je puppy te veel te leren dan te weinig, als je bijvoorbeeld nu nooit met de trein gaat kan dat in de toekomst veranderen. Een gezonde hond kan meer dan vijftien jaar oud worden, dus je hebt meer dan genoeg tijd om te genieten van de moeite die je er nu in steekt. De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden, en verkeer.

Mensen

Denk bij vreemde mensen aan mensen van alle leeftijden, kinderen zijn anders dan volwasenen, maar hele oude mensen bewegen weer heel anders. Mensen met een geestelijke of fysieke beperking kunnen ook heel anders over komen op een puppy. Let op verschillende soorten kleding, in de zomer zullen bijvoorbeeld niet zo veel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter. Ook andere accessoires moeten niet vergeten worden, zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard. En vergeet tenslotte mensen met verschillende huidskleuren niet.

Geluiden

geluiden

Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van speciale cd’s voor honden. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet de cd alleen aan als je tijd hebt en speel met je puppy terwijl hij draait. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin. Door je puppy veel mee te nemen naar buiten hoort hij ook van alles. Als je pup het niet erg vindt en hij daar niet te zwaar voor is kun je hem zelfs
gedeeltes van de tijd dragen, zodat je verder komt. Sommige mensen nemen hun puppy bijvoorbeeld mee in een open rugzak op hun buik.

Verschillende plaatsen


Je pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je puppy ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat je pup er aan went dat dat normaal is, maar het zeker ook goed om bij andere mensen thuis te komen. Zo went je puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen. Er zijn winkelcentra waar puppies welkom zijn, als er een bij jou in de buurt is, is dit ook een heel leerzame plaats. En anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je puppy niet meteen mee naar het midden. Maar rustig aan samen naar de markt kijken en over een rustig gedeelte lopen is ook erg goed. Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafétje in te gaan omdat je puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als je je hondje mee neemt, vraag het wel even van te voren. En tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.

Andere honden

babsentimonnunogevengroot

Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact komt met andere hondjes. Dit is een goed begin, maar van het spelen met volwassen honden kan een puppy nog meer leren. Het voordeel van volwassen honden is dat ze vaak de hondentaal goed beheersen en hem dus ook goed aan de pup over kunnen dragen. Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt is dat ze voorzichtiger zijn dan jonge honden. Zo is het niet slim om je acht weken oude chiwawa puppy met een overenthousiaste labrador van zes maanden te laten spelen. Maar als je hem altijd optilt als je grote honden ziet kan hij er een angst voor gaan ontwikkelen. Door hem met rustige oudere honden om te laten gaan kun hem dan leren dat grote honden helemaal niet eng zijn. Vraag bij twijfel even aan de baasjes, maar let ook als zij positief zijn zelf goed op. Voor agressie hoef je meestal niet zo
bang te zijn, want dat zal de baas meestal zelf goed aangeven. Komt de hond echter met bokkensprongen op je af rennen en heb je een klein hondje, dan zou hij best wel eens te druk kunnen zijn.

Verkeer

Vergeet tenslotte het verkeer niet. Als je het geluk hebt om direct aan een hondenlosloop gebied te wonen kan het soms toch slim zijn om een rondje door de wijk te maken zodat hij auto’s en fietsers ziet. Neem hem mee naar het station en ga als dat goed gaat eens een trein is. Neem hem mee met de bus. En gebruik de auto om naar leuke nieuwe plekjes te gaan. Socialiseren is veel werk, maar ook heel leuk om te doen. Jij en je pup zullen je allebij heel dankbaar zijn als je hem op tijd geleerd hebt hoe onze mensenwereld in elkaar zit.